top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıPeCom

Nefesimizi Yeterince Tanıyor Muyuz?

Nefes  = Canlılık, hayat belirtisi (TDK)


Bizler yemek yemeden yaklaşık 3-4 hafta, su içmeden 3-4 gün yaşayabiliriz fakat nefes almazsak yalnızca 3-4 dakika içinde yaşamımız son bulur. Doğduğumuzda ilk yaptığımız şey nefes almak ve bu dünyadan ayrılırken  de yaptığımız en son şey nefes vermektir. Bizim için hayati öneme sahip nefesimizin ne kadar farkındayız?


Dakikada kaç kez nefes alıp veriyoruz? Peki ya bir günde ne kadar nefes alıp veriyoruz?

Dakikada on beş kez, bir günde ise yaklaşık 22.000 kez nefes alıp veriyoruz. Bu sayının kaçını etkili ve doğru bir şekilde kullanıyoruz?


Çoğu insan doğru nefes almayı unutmuştur. Bebekken kullandığımız diyaframı, yetişkin olduğumuzda çok az kullanırız ya da hiç kullanmayız.  Ne kadar kısıtlı nefes aldığımızın farkına bile varmayız. Bu sebeple nefes çalışmalarımızda öncelikli amacımız, zaman içerisinde orijinal nefes alış-verişinden uzaklaşıp, yetersiz hale gelen akciğer kapasitesinin ve zamanla kullanımı kısıtlanan diyaframın geri kazanımıdır.


Kişiler doğru nefes alıp vermeye başladığında, bedenen ve zihnen sağlıklı ve güçlü olması, korku ve endişelerden özgürleşmesi, stresi yönetebilmesi, duygularını kontrol edebilmesi, sınırlarından özgürleşebilmesi mümkün olur.


Amaca yönelik nefes teknikleri ile de, sosyal ve iş yaşamları içinde her an, her yerde kolaylıkla kullanabilecekleri, motivasyon, konsantrasyon, gevşeme, stresten özgürleşme, duygu kontrolü ve daha birçok konuda fayda sağlayacak yöntemleri hayatlarına dahil edebilirler.


16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page